Rondreis West USA – 2013

In 2013 een mooie rondreis gemaakt met mijn ouders (Anton Verzijl en Susan Verzijl) en mijn vriendin (Annemieke Struyk) langs tal van bezienswaardigheden in het westen van de USA. Gedurende deze rondreis van 3 weken hebben we helaas te maken gekregen met een fenomeen wat “Government shutdown” heet. Dit houd in dat allerlei overheids instellingen als parken dicht gaan en daarmee niet bezocht konden worden. Als gevolg van het sluiten zijn we onder andere niet op Alcatraz (San Fransisco) en Yosemite Park geweest. Onderstaand een overzicht van de gereden route (4256KM) waarbij we erg veel moois gezien hebben, echt een reis om nooit meer te vergeten:

totale route 4256 km

Voor een vergroting van de gereden route klik hier

Blog door Annemieke Struyk:

Dag 1: Maandag 23 September:

10:40 vertrokken vanaf Schiphol naar Houston. Goede verzorgde reis maar duurt wel lang. Op Houston aangekomen door de douane waar vingerafdrukken afgenomen zijn en een foto gemaakt. Vervolgens de ingecheckte bagage opnieuw ingecheckt waarna het wachten op de laatste vlucht naar Las Vegas kan beginnen. Uiteindelijk zijn we hier om 18:00 (plaatselijke tijd) aangekomen.

Eerst langs de autoverhuur om de auto op te halen. De auto is geworden een rode Chevrolet Impala LT. Na de auto opgehaald te hebben zijn we naar het Stratosphere hotel gereden. Komende vanaf Las Vegas Airport zit dit hotel aan de andere kant van de “Strip”. Dit is een erg indrukwekkende belevenis. Alles is groot, veel lichtjes, overdonderend en veel limo’s. Ook vliegen continu helikopters over waarmee je een vlucht kan maken. Het vliegveld is zo dichtbij dat je ook de vliegtuigen steeds boven je hoofd ziet en hoort heel gaaf. Zo’n totaal ander wereld waarin je beland.  na 28,5 uur vielen we om. De nacht was kort maar een heerlijk bed.

Dag 2: Dinsdag 24 September: (20KM)

Shoppen +  ’s-Avonds naar de Las Vegas – Strip

Deze dag gaan we naar Las Vegas Premium Outlet North toe. Goed geslaagd bij Tommy Hilfiger shop. Gelukt en goed geholpen. Jeff is ook goed geslaagd met shorts en Timberland schoenen. Rond 3 uur naar de suup erna nog wat shoppen en dan op naar een restaurant voor ons avond eten. Dat is Applebees geworden, een lekkere steak gegeten. Op onze hotelkamer alle tassen gedropt en op naar de Strip. Een prachtige fontijnen show bewonderd bij het Bellagio. En heel wat foto’s gemaakt. Bij de hotel lobby van Bellagio een kijkje genomen, daar hangen glazen bloemen aan het plafond. Heel bijzonder om te zien. Ook is hier een van plastic gemaakte bloemen en planten Botanische tuin.  Hier zie je echt zoveel en zo apart allemaal……….een totaal andere wereld. Heel heeeeeeeeeeeeeel veel pokertafels en overal casino’s onder of naast de hotels. Bizar gewoon. Tegen half 2 ‘s morgens terug op de hotelkamer en compleet uitgeput. Heel veel gelopen vandaag. Weltrusten.

Vanwege de drukke dagen nog niet toegekomen om alle dagen te verwerken en foto’s te uploaden. Deze volgen z.s.m.

Dag 3: Woensdag 25 September: (120KM)

Hooverdam + Shoppen Las Vegas

Een goede nacht gehad en heerlijk ontbeten. Een lekker uurtje bij het zwembad gelegen. Op de 8e verdieping maar er was een harde wind, waardoor we niet het zwembad in konden. Eenmaal terug op de hotelkamer schrokken we van hoe rood we toch waren geworden. Op naar de Hoover Dam. 35 km rijden. Ik moest gelijk bij het zien van de brug aan mijn vader denken…..zo mooi! Helaas totaal geen leuke souvenirs te krijgen. Toen waren we even de weg kwijt, wat we wilden doen was niet te vinden in het navigatiesysteem. Op naar de shops dan maar. Een groot nieuw shoppingcenter in Henderson, waar totaal geen toiletten te vinden waren, onbegrijpelijk. En wat moesten we nodig. Maar voor hier waren deze shops niet goedkoop. Erna naar Las Vegas premium outlet South. Weer geslaagd voor kleding van Tommy. Hier kun je een boekje halen waarin allemaal kortingsbonnen staan, Echt ideaal. We hebben nu al een koffer vol geshopt en we zijn er pas net, haha. Daarna bij een foodcorner gegeten, dat is een pleintje met rondom eettentjes. In de avond laatste keer terug naar de strip. Hotel Mandaley Bay een bezoekje brengen, erg luxe hotel. M&M store ook gezien, erg leuk. Elf uur terug op de hotelkamer. Alle bonnen nagelopen tot nu toe en verwerkt. Toen ik al in bed lag klopte schoonpa nog aan, we moeten rustiger aan gaan doen want we zijn zo moe na deze dagen dat we het zo niet gaan volhouden nog twee weken lang. Een heel goed idee. Onderstaand enkele foto’s van deze dag:

USA-1 Las Vegas – Hooverdam

Dag 4: Donderdag 26 September: (394KM)

Zion National Park – Bryce Canyon

Vanmorgen wakker geschrokken van de wekker. Jeff en ik hebben geen last van jet-lag hier. Schoonouders wel die zijn in de nacht rond 3 uur  wakker. Alles inpakken, ontbijten en dan weg uit Las Vegas. We zijn nu ontspannen en relaxt. Vandaag staat Zion nationaal park op de planning. Na 35 mile dat is 50 km een totaal andere omgeving…alleen maar woestijn. Vandaag mis ik echt dat ik niet even kan mailen met thuis, of op Facebook kan. Ook weet ik niet of mijn zus al is bevallen. Maar vanavond hebben we hopelijk eindelijk gratis internet en vanaf dan elke dag. En toen was er uit het niks groen landschap met golfbanen. Een weg erna door de bergen heen. Heel mooi. Het bord van staat Utah staat op de foto. We zitten nu op 120 mile van de 400 te gaan vandaag. Eerst een stop bij Zion park. Schoonma valt regelmatig in slaap tijdens het rijden, grappig gezicht. In het Zion park kunnen we met een bus mee van halte naar halte. Een schitterend park en heel onwerkelijk dat we hier lopen. Zo een heel andere wereld en heel vriendelijke mensen. Iedereen zegt: “hey guys how are you doing today?” We zagen een heel mooi dier in het park een soort van hert, een elk ofzo misschien?!  Hij was heel tam en Jeff kon erg dichtbij komen. Wel was hij erg mager en voeren mag niet. Zielig. Op naar ons volgende hotel in Panguitch vlakbij de Bryce Canyon. Een hele mooie rit met een pikdonkere tunnel van 1 km lang door de rotsen heen. Onze muren thuis kunnen we inmiddels gaan behangen met alle foto’s van pas 3 dagen. Ik zou hier best kunnen wonen, is verglijkbaar met thuis zoals het hier is, maar heel relaxt, goedkoper en geen flitspalen of hoge belastingen.  Eenmaal aangekomen in Panguitch was het bij het uitstappen van de auto erg schrikken, zó koud! Nadat we onze lange broeken en vesten aan hadden zijn we gaan eten bij Sonny Boys BBQ. Vreselijke tent en personeel wat van niks weet en een kok die verbrande kip probeert te verkopen als “voor 12 uur lang gesmoked”. Heel raar dat we klaagden. We hebben een paar frietjes gegeten en zijn weggegaan daar met een lege maag naar bed vanavond. Heel jammer dit. Eenmaal op onze hotelkamer ons blog ingevuld en de kachel aangezet. Naar bed toe, weltrusten. Foto’s van deze dag:

USA-2 Zion National Park

Dag 5: Vrijdag 27 September: (121KM)

Bryce Canyon – Kanab

Heerlijk en vast geslapen tot de wekker ging. Eenmaal buiten zagen we dat de auto bevroren ruiten had. We hebben de datum erin geschreven. Echt heel koud hier maar er is een waterig zonnetje bij.  Op naar Bryce Canyon park. Dit schijnt ongeloofelijk mooi te zijn. Een mooie weg lijd ons door het park heen met een aantal stopplaatsen. Echt er zijn geen woorden voor zó mooi is het hier. Als je een natuurgek bent trek je hier een weekje voor uit. Onderweg vervolgens even gegeten bij Subway en door naar Kanab. het was héél erg koud in het park. Een park ranger welke we aangesproken hebben vertelde dat er momenteel een kou front passeert. Normaal is het hier rond de 25-30 graden. Richting Kanab komen we heel oude huisjes tegen, heel benieuwd waar we terecht komen nu. Een volle tank benzine kost hier maar 46 dollar dat is omgerekend 35 euro, niet te geloven!! Gelukkig is daar ons hotel Holliday Inn Express. Een mooi hotel en na de koffers naar de kamer gebracht te hebben gelijk naar de whirlpool en zwembad geweest,heerlijk. Hierna zijn we terug naar de kamer gegaan en na het douchen hebben we gegeten bij de Pizzahut. Vandaag lekker bij tijds terug in het hotel zodat ook het blog en de foto’s bijgewerkt kunnen worden.

Zo nu ons bedje opzoeken want morgenochtend vroeg gaat de wekker weer gezien we meer dan 600 km gaan rijden naar Phoenix.

Slaap lekker allemaal, tot de volgende update. Foto’s van vandaag:

USA-3 Bryce Canyon

Dag 6: Zaterdag 28 September: (652KM)

Kanab – Antilope – Grand Canyon – Phoenix

Vannacht slecht geslapen, ik helaas als enige. Vandaag lange broek en lange mouwen aan voor de zekerheid want het is nog niet zo warm. Het is hier half 10 en in Arizona waar we heen gaan is het weer een uurtje eerder. Dat wisselt steeds. Bij het ontbijt in hotel Holiday Inn is een pancake machine, heel grappig. We leven uit koffers dus inpakken weer en op naar Phoenix. Een Heel lange rit voor de boeg. Eenorm saai door de woestijn heen, ineens was daar de Glen Canyon Dam. Erg mooi om te zien. Na een tijdje doorrijden is daar een klein plaatsje wat Page heet. Heeft enkel een paar hotels, zo raar. Erg dure hotels overigens omdat je over de dam uitkijkt betaal je al snel 200 dollar per nacht. Zonder ontbijt. Plots komen we aan bij de Antilope Canyon. Hier wilde Jeffrey erg graag heen nadat we op internet de foto’ s gezien hebben. Het is het gebied van de indianen en dus betaal je een vermogen. We gaan met een gids mee de kloven in. Onwijs bijzonder en totaal boven onze verwachtingen zo mooi. Ook een leuke gids die van ons allemaal foto’s gemaakt heeft. Opweg naar Phoenix waren we omstreeks vier uur in de buurt van de Grand Canyon. Omdat dit maar een omweg was van 45 mijl besloten we hier een kort bezoek aan te brengen. Heel indrukwekkend maar niet zo mooi als Bryce Canyon. Vevolgens door naar Phoenix waar we omstreeks 21:00 aangekomen zijn. Foto’s van vandaag:

USA-4 Antilope- en Grand Canyon

Dag 7: Zondag 29 September: (20KM)

Phoenix

Na het ontbijt eerst een uurtje in de zon gelegen bij het zwembad. Op deze dag heeft de camera een rustdag gehad en de portemonnee heeft overuren gedraaid, shoppen 🙂 Einde dag hebben we heerlijk gegeten bij Outback (Australisch steak restaurant).

Dag 8: Maandag 30 September: (432KM)

Phoenix – Palm Springs

Vanmorgen heelijk ontbeten en was de ontbijtruimte voor ons zelf. Rond 10:00 vertrokken naar Palm Springs. De temperatuur loopt al snel op naar 90 graden fahrenheit (rond de 30 graden). Tijdens een stop onderweg hebben we twee koffie en twee warme chocomel voor 5 dollar gekocht. Tijdens deze rit wat foto’s gemaakt van onder andere onze auto in de dodehoek spiegel van vrachtwagens. Dit geeft een leuk effect. Rond 14:30 reiden we Palm Springs in. De stad straalt luxe uit. Voor ons een strak blauwe lucht en bergen. De temperatuur is inmiddels opgelopen naar 35 graden. Nog een leuk weetje, 370 feet is 100 meter boven de zeespiegel. We droppen onze spullen in het Best Western hotel waarna we naar Palm Springs Aerial Tramway.Dit is ‘s-werelds hoogste ronddraaiende kabelbaan. Na we ons ticket hebben zijn we boven op de top (8486 feet). Miek vond de trip naar boven erg eng. Het uitzicht is fenomenaal. Je kijkt over de gehele omgeving en Palm Springs ligt aan je voeten. Vanavond heerlijk gegeten bij een Italiaan in Palm Springs. Jeff en ik hebben een heerlijke pasta gegeten. Pa heeft gekozen voor een pizza en ma voor lasagna welke ze helaas niet erg lekker vond. Ook hier wordt frisdranks bijgevuld waardoor er 10 glazen op onze tafel stonden toen we uiteindelijk uitgegeten waren. Onderweg terug naar het hotel komen we langs een leuke winkel waar ze ook Reef slippers verkopen. Na het passen van enkele modellen heb ik deze van Miek gekregen, erg lief. Rond 21:00 zijn we terug op de hotelkamer. Na wat zoeken is ook het hotel voor de komende nachten in Los Angeles geboekt. Foto’s van deze dag:

USA-5 Palm Springs

Dag 9: Dinsdag 1 Oktober: (190KM)

Palm Springs – Los Angeles

Vanmorgen ontbeten bij het zwembad buiten. Een uurtje in de zon gelegen, wat net aan te doen was. Rond 10 uur op weg naar Los Angeles. Onderweg komen we de laatste outlet van deze vakantie tegen. We hebben er toch weer zo’n 3 uur rondgelopen en lekker gegeten bij een foodcorner. Een heerlijke gezonde salade deed me erg goed, de rest koos voor pizza. Arme Jeff is verkouden al 2 dagen en zijn stem zo goed als kwijt. Echt balen. Ikea ligt naast ons hotel in West Covina. Voordat we naar Los Angeles doorgaan. Hier verblijven we 3 nachten, mooi hotel. We moesten volgens schoonouders een kijkje nemen in Ross en Marshalls. We zijn er toch weer in geslaagd te shoppen voor de laatste keer. Een tweetal mooie badhandoeken van Tommy en veel sokken. Ik ben het shoppen nu zat, pfffff zóveel geshopt nu bij elkaar. Enige is dat we nog een koffer moeten kopen. Vanavond lekker gegeten bij Pacific Fish Grill, lijkt op Simonis bij ons thuis maar dan goedkoper. Erg leuk. Voor de vogelkooi ook iets geshopt, voor Kuifje was er helaas niks leuks.  Bij Ross heb ik nog een Tommy tas geshopt voor 19,99 dat is dus 15 euro. Thuis kost dezelfde tas al snel 70 euro. Maar op deze manier blijven we doorgaan met shoppen dus nu is het afgelopen.  het is half elf tijd om te gaan slapen…….weltrusten

Dag 10: Woensdag 2 Oktober: (20KM)

Los Angeles Beverly Hills – Hollywood

Rustig aan gedaan vanmorgen, heerlijk. Op naar Los Angeles. Als eerste gaan we naar Chinatown. Dit valt een beetje tegen en is redelijk klein. Door naar Bunker Hill. Dit is het centrum / downtown van LA. Ook is hier het kleinste trambaantje ter wereld (Angels Flight). Helaas is deze momenteel buiten werking. Los Angeles is geen mooie stad en heeft erg veel zwervers. Hierna zijn we gelopen naar het Jewelry District even verderop. Dit is een straat met alleen maar juwelierswinkels, heel apart. Op naar een totaal ander iets, Rodeo Drive…………………heel erg gaaf om te zien. Ook stond hier een Bugatti Veyron (+/- 1,2 miljoen eur), erg gaaf om te zien. De Porsche 911 is hier de “boodschappenauto”, niet normaal hoeveel je er hiervan ziet rijdren. Op naar Hollywood komen we door een enorme villawijk, helaas niet het huis van Michael Jackson gezien. Daar was dan na een lange slingerrit naar boven het hoogste punt bereikt voor het Hollywood sign. Zovaak je dit op tv gezien hebt is het toch een erg aparte ervaring om dit in het echt zelf mee te maken. Als laatste vandaag naar de Hollywood boulevard waar uiteraard ook de Walk of Fame te zien is. Met één voet op de ster van Céline Dion sta ik op de foto, Bryan Adams en nog veel meer zagen we er van bekende sterren. Leuk. Rond 9 snel een Mc Donalds gegeten en terug naar het hotel.  Misschien moeten we een plan maken voor komende week gezien de toestand hier momenteel. Er staan 3 dagen nog nationale parken gepland. Zoals het er nu naar uitziet komen de Nationale parken; Sequoia en Josemite door de “shutdown” te vervallen. Hoop dat het regering een uitweg vindt voor deze impasse en wij ook deze parken kunnen gaan bezoeken…

Nu lekker op tijd naar bed toe, weltrusten. Foto’s van deze dag:

USA-6 Los Angeles

Dag 11: Donderdag 3 Oktober: (20KM)

Los Angeles Venice Beach – Santa Monica

Na alle winkelcentra / shoppingcenters hebben we vandaag een Michaels hobby-/scrapbook store gevonden. Ben heel benieuwd. En ja ben geslaagd en goed ook. Zó blij. Vandaag door naar Venice Beach en Santa Monica boulevard. Venice Beach is oud en overal hippie’s en zwervers, maar het heeft iets om gezien te hebben. Ook hebben we er een mini skimboard geshopt als aandenken. Ook zagen we veel grote vogels (Pelikanen) op hun doorreis. Jeff kon erg dichtbij komen, ook met een eekhoorntje. Zó leuk. Santa Monica is 3 km verderop en totaal anders. In een meer luxe omgeving en schitterend winkelcentrum waar we de dag afsluiten met Japans food. We eten samen sushi, heerlijk.  Op tijd op de hotelkamer wat ook wel eens lekker is. Morgen vroeg opstaan voor een lange reis naar San Fransisco. Eerst morgenvroeg informatie zien te krijgen over de shutdown toestand hier. Het blijkt ook op het vliegveld niet goed te zijn. We gaan slapen en maken dan hopelijk een noodplan. Slaap lekker….jammer van de parken er staan er nog 2 op de planning..

Foto’s:

USA-7 Venice Beach – Santa Monica

Dag 12: Vrijdag 4 Oktober: (646KM)

Los Angeles (route 101 en 175 km route 1) – San Jose

Vandaag vroeg opgestaan en goed geslapen. 600 km te gaan naar San Fransisco. Een mooie route langs de kust. In een outlet welke we onderweg tegenkomen Converse schoenen geshopt voor mezelf die ik al eerder had gezien. En wederom geslaagd bij Tommy. Wij kunnen ook een grotere koffer kopen en die inchecken in plaats van een voor handbagage. Dan kunnen we alles wat makkelijker meenemen, want we shoppen heeeeeeeel veel. Dan spreekt de Tom Tom: volg deze route nog 433 km, dat is één weg. Het waait hard onderweg en we zien zand stuiven. We rijden een stukje verkeerd maar komen uit bij een mooi punt met uitzicht op een pier en bootjes. Erna richting route 1, dat is dé weg. Voor de kust ligt een cruiseschip, wat mooi zeg én groot. In de auto wordt het warm en ik ben sago want door de airco zijn mijn voeten en benen ijsklontjes aan het worden……ruimte komen we af en toe ook tekort.  Als de route verder loopt komen we bij een stop waar zeeolifanten te zien zijn. Ook zijn hier eekhoorntjes welke  10x hleuker zijn om te zien. Zó gaaf. Ze zijn Heel tam. Hele mooie foto’s kunnen maken bij stopplekjes onderweg. De route loopt door de bergen heen met kronkelwegen, heel mooi. Ook maken we de zons ondergang nog mee. Dat zijn schitterende foto’s geworden. Door naar de pizzahut, helaas is dit een Express filiaal zonder mogelijkheid daar te eten. Een KFC dan maar, ook lekker. Rond 10 zijn we dan eindelijk bij ons hotel. Vandaag hebben mam en ik 8 uur lang maar liefst zonder toilet moeten doen, dat is het nadeel van mooie routes en door de bergen heen. We zijn helemaal op na vandaag dus plan maken voor komende week en naar bed. We besluiten een dag langer in San Jose te blijven en plannen een rustdag in. Gezien de nationale parken nog altijd dicht zijn gaan we morgen naar San Fransisco, maandag over de Tioga Pass door Yosemite en dinsdag door Death Valley terug naar Las Vegas. Zo hebben we één extra dag in Las Vegas om het “to do lijstje” in alle rust af te werken. En de resterende foto’s:

USA-8 Los Angeles West Covina – San Jose (Route 101 en route 1)

Dag 13: Zaterdag 5 Oktober: (340KM)

San Jose (rustdag) – Google HQ – Outlet Shopping

Vandaag zijn we van San Jose naar het hoofdkantoor van Google gereden. Erg imposant complex wat bijna een klein dorp als omvang heeft. Heel kenmerkend is dat je veel mensen ziet fietsen op in “Google gekleurde” fietsen. Dit is kennelijk de manier waarop het personeel zich op dit complex verplaatst van het ene naar het andere gebouw. Ook zijn hier (bij building 44) de beelden te zien bij de diversen Android versies. Erg leuk om gezien te hebben (zeker als “techie”). Foto’s:

USA-9 Google Plex San Jose

USA-10 San Fransisco

USA-11 Oakdale – Yosemite Tioga Pass – Bishop

Tips:

Zoals wij enkele Nationale parken hebben bezocht is het aan te raden of voordeliger om een “America The Beautiful” pas aan te schaffen. Met een dergelijke pas kan je met één pas toegang krijgen tot een Nationaal Park (max 4 personen). Dit is voordeliger dan bij ieder park afzonderlijk toegang afrekenen. Meer informatie over deze pas: https://store.usgs.gov/pass/index.html

Wij hebben deze pas aangeschaft in de buurt van Las Vegas bij in met in Nederland vergelijkbaar Staatsbosbeheer locatie. Dergelijke passen zijn ook te koop op Marktplaats.nl echter dient er een naam en handtekening geplaatst te zijn op deze pas. Ik weet daarom niet of dit problemen kan geven in het geval je tegen een “ijverige” controleur oploopt.

In alle grote plaatsen zijn tal van outlets te vinden waar je tegen hele scherpe prijzen merk kleding kan kopen. Hou rekening met extra bagage op de terugweg. Wij hebben voor de extra aankopen een extra koffer aan moeten aanschaffen. Prima adres voor het aanschaffen van een (Samsonite) koffer is Ross. Hier koop je voor rond de 70 dollar een Samsonite koffer welke in Nederland al snel het dubbele kost.

Leuk dat je de tijd genomen hebt om dit reisverslag/blog te lezen.  Als er jezelf ook een dergelijk reis gaat maken en vragen hebt stel ze gerust.

Jeffrey, Annemieke, Anton en Susan